121doc.se
StartsidanSluta rökaZyban eller Champix – vilken rökavvänjning är bäst?

Zyban eller Champix – vilken rökavvänjning är bäst?

Zyban och Champix är båda populära rökavvänjningsmedel. De innehåller olika aktiva substanser men fungerar på ett liknande sätt – nämligen genom att ta bort röksuget och stilla abstinensbesvären.

Zyban lanserades 2001 och Champix 2006. Gemensamt för både behandlingarna är att de inte innehåller nikotin, vilket många andra rökavvänjningar gör, till exempel nikotintuggummi eller nikotinplåster. Både Zyban och Champix är receptbelagda behandlingar.

Zyban vs. Champix – biverkningar

De vanligaste biverkningarna av Zyban omfattar svårigheter att sova, depressioner, koncentrationssvårigheter, skakningar, huvudvärk, illamående, magont, kräkningar, feber och muntorrhet. Zyban kan även ge krampanfall och allergiska reaktioner.

Zyban ska inte användas tillsammans med alkohol eller tillsammans med lugnande mediciner. Du ska inte heller ta zybantabletter om du lider av epilepsi, en svår leversjukdom, cancer, krampanfall, ätstörningar eller manodepressivitet. Medicinen kan påverka din förmåga att köra bil.

Champix vanligaste biverkningar omfattar huvudvärk, sömnsvårigheter, illamående, onormala drömmar, muntorrhet, ändrat smaksinne, ökad aptit, sömnighet, yrsel, kräkningar och matsmältningsproblem. I vissa fall kan Champix orsaka depression och självmordstankar. Läs mer om Champix biverkningar här.

Du bör inte ta några rökavvänjningsmediciner som innehåller nikotin medan du använder Champix. Medicinen kan påverka din förmåga att köra bil.

Zyban eller Champix – vad är mest effektivt?

Enligt två studier som Läkemedelsverket tagit del av var Champix något effektivare än Zyban. 44,4 procent av försökspersonerna blev kontinuerligt rökfria efter 9-12 veckors behandling med Champix, jämfört med 29,5 procent (Zyban) och 17,7 procent (placebo).

Zyban vs Champix

Kom ihåg att vilken rökavvänjning du än väljer så kommer det krävas viljestyrka och en önskan om att sluta röka. Varken Champix eller Zyban är hundra procent effektivt, och det är inte säkert att behandlingarna tar bort alla dina abstinensbesvär. Därför är det viktigt att du har satt upp ett mål om att sluta röka och att du ber nära och kära om hjälp och stöd.

Vilken rökavvänjning som passar bäst kan även vara individuellt. Om biverkningarna av Zyban är för starka för dig kan det vara värt att prova Champix eller vice versa. Det är även individuellt vilken dos som passar en bäst och hur lång behandling man kräver.

Beställa Champix online

Vi på 121doc.se erbjuder för tillfället endast Champix. Du kan enkelt beställa behandlingen från oss, välj bara paket och klicka på fortsätt för att gå vidare till vår konsultation. Konsultationen, som genomförs online, går ut på att du får svara på ett antal frågor om din hälsa, din rökning och din medicinska historik. En av våra läkare kommer att granska svaren för att garantera att rökavvänjningen är säker för dig att använda.

Om vår läkare godkänner dina svar kommer ett recept på Champix att skrivas ut. Läkaren skickar sedan receptet till vårt samarbetsapotek där de kontrollerar din beställning, paketerar den och skickar ut paketet hem till dig.